english

Tieners gamen zich wijs met geld

Artikel De Telegraaf – 3 nov 2007 – Pieter Buss

UTRECHT – 3 november 2007. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) komt met een spel om jongeren te leren zuinig om te gaan met geld. De zogeheten Bling Game moet voorkomen dat tieners zich in de schulden steken, en ervoor zorgen dat ze gaan sparen.

Bijna veertig procent van de werkende jongeren onder de 25 heeft een schuld van gemiddeld 900 euro. Als ze op zichzelf gaan wonen, heeft liefst twee derde een schuld van gemiddeld 1750 euro, blijkt uit onderzoek. Het Nibud spreekt van `zorgwekkende cijfers´, maar geeft ook ouders een onvoldoende voor de financiele opvoeding. Door de Bling Game leren tieners spelenderwijs om niet alleen geld uit te geven, maar vooral te investeren, is de gedachte. Een goede opleiding is belangrijk. Want met een goede baan kun je veel geld winnen, legt Gerjoke Wilmink van het Nibud uit. Doel van het spel is om te sparen. Wie het eerst 9000 euro bij elkaar heeft gespaard, is de winnaar.

In eerte instantie werd het spel ontwikkeld in opdracht van de provincie Utrecht, bedoeld voor vmbo-scholieren. Want die laten zich gemakkelijk verleiden tot aankoop van dure mobieltjes en merkkleding, weet de provincie. Met als gevolg dat ze later moeilijk aan een huis of baan komen, zich diep in de schulden steken of – nog erger – in het criminele circuit belanden.

Taboe

Volgens Wilmink hebben echter vrijwel alle tieners problemen om verstandig met geld om te gaan. Daarom is het concept door het Nibud overgenomen. Bovendien is geld nog steeds een taboe, ook in gezinnen, meent Wilmink.

In de Bling Game moet je voortdurend rekenen. Je kunt wel uitbundig uitgaan, vakantie vieren en shoppen, maar dan moet je lenen. En daarover betaal je weer rente. Toch kun je ook met mazzel winnen; door bijvoorbeeld naar het casino te gaan. Het blijft immers een spel.

Bling Game, bedacht door spelmaker Bas Kesting, is via de website van het Nibud, www.nibud.nl te koop.

Artikel De Telegraaf – 3 nov 2007 – Pieter Buss