english

Onbedaarlijke lol met geldspel van Nibud

Artikel Algemeen Dagblad – 27 nov 2007 – Marieke Henselmans

Wel 41 procent van de Nederlanders speelt, volgens spellenfabrikant Jumbo, één keer per week een (bord)spel. Leuk dus en slim van het Nibud om niet alleen met informatieve boekwerkjes te komen, maar ook met een gloednieuw bordspel: Bling Game. Degene die het best met geld omgaat, wint.

We namen de proef op de som in huize Henselmans met vader, moeder, zoon 1 (scholier, 16 jaar) en zoon 2 (student, 18 jaar). Maximaal vier spelers bewegen met hun pionnetjes door het leven (de buitenring op het bord), met alle (financiële) risico´s en kansen die daarbij horen. Soms kun je één van de zes binnenringen in gaan. Daar doorloop je het uitzendbureau, winkelcentrum, het CWI, ga je op vakantie, in de showbizz of naar de universiteit. Mogelijk kun je je salaris iets verhogen; alleen op de universiteit kan het spectaculair. Het betreden van zo´n binnenring kost altijd geld, soms zoveel dat je moet lenen. En elke ring heeft ook risico´s die je salaris juist verlagen. De ene binnenring geeft meer kans op winst dan de andere. Vakantie kán wel wat opleveren, maar kost vooral geld, net als het winkelcentrum. Bij het uitzendbureau is het andersom. Je kunt ziek worden, maar de kans dat je meer gaat verdienen is groter.

Alles wat je op een ronde meemaakt heeft gevolgen die je merkt als je langs Start komt. Je ontvangt je (gestegen?) salaris, betaalt rente over je leningen en hebt de mogelijkheid om te sparen. Dit lijkt op payday in het echte leven. Wie het eerst een groot bedrag gespaard heeft wint, dus het zou voor de hand liggen dat iedereen fanatiek gaat sparen. Het spel is zo ingericht dat dit niet zomaar kan. Door bepaald gedrag kun je beïnvloeden hoeveel je mág sparen. Wel erg leuk en slim van de makers dat ze het gewenste gedrag (sparen) heel moeilijk hebben gemaakt.

We hebben onbedaarlijke lol gehad met het spel en zagen alle deelnemers wikken en wegen op de keuzemomenten. Pa ging in de showbizz en raakte daar veel geld kwijt aan drank en drugs, en ieder belandde met dank aan de dobbelsteen wel eens in de coffeeshop. Ook kwamen we allemaal een keer op het gevreesde vakje binnen de universiteit waarbij je meteen naar het CWI geschopt werd. Dan zit je dus met een forse studielening in de uitkering! Eén aspect ontbreekt: dat echte rijken hun geld vergaren met handel. Maar daar hebben we Monopoly al voor. Deze Bling game is een absolute aanrader als decembercadeau voor ouders met grote kinderen én voor studenten. Zoon 2 wilde het graag meenemen naar de campus. Ach, vooruit, investeer EUR 27,50 en bestel het via de webwinkel van Nibud.

Artikel Algemeen Dagblad – 27 nov 2007 – Marieke Henselmans